Naartusunut milutsitsisunullu akiuussutissaq

Kingullermik nutarterneqarpoq

Naartusut milutsitsisullu maannakkut COVID-19-imut akiuussutissamik neqeroorfigineqarput. Neqeroorut nammineq piumassuseq malillugu pineqarsinnaavoq akeqaranilu.

Akiuussutissat Pfizer-BioNTech aamma Moderna-meersut Kalaallit Nunaanni atorneqartut tamarmik sunniuteqarluartutut akuerisaapput aamma naartusunut milutsitsisunullu isumannaatsuullutik. Akuersissuteqarnerit ilisimatusarnikkut misissuinerit aamma sunniutaat kingunerluutaasinnaasullu pillugit paasissutissat tunngavigalugit pipput.

Aamma Danmarkimi, Europamilu nunani allani amerlanerni USA-milu akiuussutissaq naartusunut milutsitsisunullu neqeroorutigineqarpoq.

Innersuussutit

  • Naartuguit, innersuussutaavoq, akiuussutissamik kapitinnissat aatsaat trimesterit aappaanni pingajuanniluunniit pinissaa, tassa imaappoq naartuninni qaammatit sisamassaanni. Mianersortumik tunngaveqarneq tunngavigalugu trimesterit 1-iani, tassa naartuninni qaammatit siulliit pingajuanni, akiuussutissamik kapitinnissat inassutigineqanngilaq.
  • Milutsitsiguit akiuussuserneqarsinnaavutit, qanoq sivisutigisumik milutsitsisimanerit imaluunniit qanga ernissimanerit apeqqutaatinnagu.

Akiuussutissaq naartusunut milutsitsisunullu akuerisaq

Pfizer-BioNTech-imit aamma Moderna-mit akiuussutissat, Kalaallit Nunaanni atorneqartut, naartusunut milutsitsisunullu akuerisaapput. Taakku naartusunut milutsitsisunullu illersuuteqarput inuit naartunngitsut milutsitsinngitsullu assigalugit sunniuteqartunik.

Danmarkimi Sundhedsstyrelsen naapertorlugu COVID-19-imut akiuussutissap meeqqamut anaanaanullu ulorianaateqarnera ersiuteqanngilaq. Akiuussutissinneqarnermi anaanaasup akiuussutissai meeqqamut aak imaluunniit anaanaata immua aqqutigalugu ingerlateqqinneqassaaq. Pasinartoqanngilarli akiuussutissap naartumut erlaaq imaluunniit anaanaasup immua aqqutigalugu ingerlateqqinneqartarnera.

Naartusut milutsitsisullu akiuussutissap kingunerluutigisinnaasaanik allat assigalugit malugisaqarsinnaapput. Tassa imaappoq, naartusut milutsitsisullu aamma sunniutinik annikinnerusumik malugisaqarsinnaapput, soorlu qasuneq, niaqorlunneq aamma kissarneqartutut misigineq. Inuit allat naartunngitsut milutsitsinngitsullu assigalugit, qaqutigoortumik kingunerluutit ilungersunarnerusut naammattoorneqarsinnaapput sapigaqartutut qisuariaateqartoqarsinnaalluni.

Danmarkimi Sundhedsstyrelsen naapertorlugu COVID-19-imut akiuussuserneqartut naartuminnik katatsisoornissaat, naartup ajoquteqarnissaanut imaluunniit inorluni inunngornissaanut annertunerulerneq ajorpoq, soorlu aamma kingunerluutinut isumakuluuteqartoqanngitsoq.

Kalaallit Nunaanni Peqqinnissamut oqartussaasunit akiuussutissat sunniutaatigut aamma isumannaatsuunerinut paasissutissat ingerlaavartumik malinnaavigineqarput.

Naartusut milutsitsisullu COVID-19-imik napparsimanerat

Akiuussutissaq coronavirusimut illersuisooqataavoq neqeroorutaavorlu pingaarutilik, pingaartumik inunnut ilungersunartumik napparsimalersinnaasunut.

Naartusut milutsitsisullu amerlanerit sakkukitsumik napparsimasarput coronavirusimik tunillanneqarsimagunik, naartusulli ikittut ilungersunarnerusumik napparsimasinnaapput.

Danmarkimi Sundhedsstyrelsen naapertorlugu nunani allani misissuinerit takutippaat, naartusut akornanni peruluttunut immikkoortoqarfimmi unitsinneqarnissaq marloriaammik ilimanaateqarnerusoq, taakku COVID-19-imik nappaateqarpata. Misissuinerit aamma takutippaat inortumik erninissaq nukinginnartumillu pilatsilluni erninissaq 2-3-riaammik ilimanaateqarnerusartoq. COVID-19-ip peruluutiginissaa, assersuutigalugu diabetes-imik, astma-mik uummatikkut/taqqakkut nappaatilinnut, pualavallaartunut aammma 35-t sinnerlugit ukiulinnut ilimanaateqarneruvoq.

Milutsitsisunut COVID-19-imik peruluuteqarsinnaanerat annertunerunngilaq.