Vaccination til gravide og ammende

Sidste opdateret

Gravide og ammende tilbydes nu vaccination mod COVID-19. Tilbuddet er frivilligt og gratis.

Vacciner fra Pfizer-BioNTech og Moderna, som bliver anvendt i Grønland, er begge godkendt som effektive og sikre for gravide og ammende. Godkendelserne bygger på videnskabelige studier og behandling af data for effekt og bivirkninger. Også Danmark og de fleste andre lande i Europa og USA tilbyder vaccination til gravide og ammende.

Anbefalinger

  • Hvis du er gravid, anbefales det, at du først bliver vaccineret i 2. eller 3. trimester, dvs. fra din 4. måned af graviditeten. Ud fra et forsigtighedsprincip frarådes vaccination i graviditetens 1. trimester, dvs. de første 3 måneder.
  • Hvis du ammer, kan du blive vaccineret, uanset hvor længe du har ammet, eller hvornår du har født.

Vaccine godkendt til gravide og ammende

Vaccinerne fra Pfizer-BioNTech og Moderna, som bliver anvendt i Grønland, er godkendt til gravide og ammende. De har samme beskyttende effekt hos gravide og ammende som hos personer, der ikke er gravide eller ammer.

Ifølge Sundhedsstyrelsen i Danmark er der intet, der tyder på en øget risiko for hverken mor eller barn ved vaccination mod COVID-19. Ved vaccination vil morens antistoffer videreføres til barnet gennem blodet eller modermælken. Der er dog ingen mistanke om, at selve vaccinen overføres til fosteret via moderkagen eller til barnet via modermælken.

Gravide og ammende kan opleve samme bivirkninger efter vaccinationen som andre personer. Det betyder, at det også for gravide og ammende oftest vil være milde bivirkninger, eksempelvis træthed, hovedpine og feberfornemmelser. Ligesom det gælder for personer, der ikke er gravide eller ammer, kan der i sjældne tilfælde opstå alvorlige bivirkninger og allergiske reaktioner.

Ifølge Sundhedsstyrelsen i Danmark er der ikke øget risiko for aborter, misdannelser eller for tidlige fødsler hos gravide, der er vaccineret mod COVID-19, ligesom der heller ikke ses en tendens til bekymrende bivirkninger.

Sundhedsmyndighederne i Grønland følger løbende data for effekt og sikkerhed ved vaccinerne.

Sygdomsforløb ved COVID-19 for gravide og ammende

Vaccination er med til at beskytte mod coronavirus og er et vigtigt tilbud, især til personer i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb.

De fleste gravide og ammende får et mildt sygdomsforløb, hvis de bliver smittet med coronavirus, men nogle få gravide kan risikere et mere alvorligt sygdomsforløb.

Ifølge Sundhedsstyrelsen i Danmark viser studier fra udlandet, at der er ca. 2 gange højere risiko for indlæggelse på intensivafdeling blandt gravide, som er syge med COVID-19. Studier viser også, at der er 2-3 gange højere risiko for at føde for tidligt og for akut kejsersnit. Risikoen for at få et alvorligt sygdomsforløb med COVID-19 er størst, hvis du f.eks. også har diabetes, astma, hjerte-/karsygdom, er svær overvægtig eller er ældre end 35 år.

Ammende har ikke øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb med COVID-19.