Misissuisarnermi iliuusissatut pilersaarutit allanngussapput: PCR atorlugu misissuutit ikinnerusut Antigen test atorlugu misissuinerit amerlanerusut

Kingullermik nutarterneqarpoq

Piffissami kingullermi Omikronip tunillaassuuttup qanoq ingerlanera, tunillatsittartut qaffakkiartuinnarneri misissortittoqartarnissamullu pisariaqartitsinerup annertusiartornera qiviaraanni Kalaallit Nunaat tamakkerlugu misissuisitsisarneq pillugu iliuusissatut pilersaarutit allanngortinneqarput. Akulikinnerusumik immitsinnut namminneerluta misissortassaagut PCR-lu atorlugu misissuutit antigentest atorlugu positiviusimasunut aamma sakkortunerusumik aarlerinaatilimmik nappaateqartunut tassa Covid-19-imik ersiuteqartunut atorneqarnerulissapput.

Misissuisitsisarnermut iliuusissatut pilersaarutinik allannguinerup Kalaallit Nunaanni misissuivinni utaqqisoqartarneranut sivikillisaataassaaq aamma peqqinnissaqarfimmut oqilisaataassaaq. Allannguiniarnermi qulakkeerniarneqarpoq covid-19-imik nappaateqalernermik kingorna kingunerluuteqartunut antigentest atorlugu covid-19-imik tunillatsissimanerullu kingunerigunagaanik kingunerluuteqartunut (imminnut misissorsimasunut) nukiit pingaarnerit taakkununnga atorneqarnissaat.

Niueruteqartartuni kiffartuussivinni misissuutit suli amerlanerusut.
Kingunerlutsitsisinnaasumik tunillaassuuffiunerpaasut tunillaassuunnerup pinaveersimatinnissaanut immikkut suliniutini ukkatarniarneqarput. Taamaammat kommuniniit antigen atorlugu misissuutit sapaatit akunnerni tulliuttuni Nuna tamakkerlugu pisortat suliffeqarfiutaannut agguaanneqassapput.

Tunniussuunneqareerpata pisortat suliffiutaani pilertornerusumik misissortittarsinnaanngussapput misissuiviusartunullu nanertuutaasariaqassanatik. Taakkuusinnaapput utoqqaat illuini/utoqqaat najugaqatigiiffiini angerlarsimasunillu paaqqutarinnittarfinnilu .

Antigentest atorlugu misissuutinik niueruteqarluni kiffartuussivinni piffissami aggersumi aamma annertusarneqassaaq.

PCR atorlugu misissuisarnissat tulleriiaarinermi piffissalersorneqartassapput.
Piffissap ingerlanerani PCR atorlugu kikkut misissortittassanersut tulleriaarneqartalissapput.

Eqimattat misissuisinneqartartussatut toqqarneqarsimasut atornerisigut qulakkeerniarneqarpoq misissuisitsisarnerup pilertornerusumik ingerlanneqarnissaa aamma pitsaasuunissaa peqqinnissaqarfimmiillu katsorsaanerup pitsaanerunissaa.

Tassa imaappoq, Peqqinnissaqarfimmiit PCR atorlugu misissuinerit piffissami tulliuttumi inuit uku pineqartut siullertut pingaarnerpaatinneqassapput:

  • Inuit sakkortuumik nappaateqarnissamut aarlerinaateqartut, Covid-19-imik ersiuteqartut. Taakkuusinnaapput utoqqaanerusut, uummalluttut- imaluunniit puammikkut nappaateqartut coronaqarnerminnillu ersiuteqartut.
  • Piffissami sivisuallaanngitsumi meeqqat marlunnit aqqanilinninnut ukiullit akiuussusertinnissaminnut periarfissaqarnikuunngitsut PCR atorlugu illoqarfinniit illoqarfinnut angalaniarunik misissorneqarnissamut salliunneqarsinnaassapput.

Kikkut PCR atorlugu misissortissanngillat?

  • COVID-19-imik sakkukitsumik ersiuteqartut misissorneqartassanngillat. Taamaattorli angerlarsimaffinni mattusimanissaat innersuussutigineqarpoq. Sakkortuumik ersiuteqalertut pisarnertuut peqqinnissaqarfimmut attaveqassanngillat.
  • Qanillisimasat aamma misissorneqassanngillat, ersiuteqalerunilli imminut mattutissapput. 

PCR atorlugu misissuut atorneqanngippat antigentest atorlugu imminut misissortoqarsinnaavoq. Misissuutillu takutippagu tunillatsittoqarsimasoq, taava peqqinnissaqarfik attavigineqassanngilaq. Imminut mattutissaaq PCR atorlugulu misissuiviit ammanerini misissortikkiartussaaq.

  • Ullut marluk ingerlareernerini ersiuteqanngikkaanni imminut mattuteqqajunnaartoqarsinnaavoq. Peqqissisimanerluni paasiniarlugu misissortittoqassanngilaq qaammatimmi arlallit aatsaat qaangiuppata misissukkat takutittarunnaassavaat tunillatsissimanerluni. Taammaammat corona pillugu corona.nun.gl-ip nittartakkakkut paasissutissat naapertorlugit nammineerlutit nalunaarutigisussaavat ajorunnaarsimanerlutit.

Qanitarisimasaqarsimanermut tunngatillugu malittarisassat aamma allanngortinneqarnikuupput. Siusinnerusukkut ´qanitarisimasat` massakkut “allatut qanitarisimasat” isigineqarput maanna.

  • PCR atorlugu misissortinnermi kingorna tunillatsissimasumut qanitaviusimaguit, sapinngisamik allanut akuliunnaveersaarnissat innersuussutigineqarpoq minnerpaamik ulluni arfineq marlunni tunillatsinnikuusimasup ajorunnaarluni nalunaarutigineqareernerata kingorna. Ajornanngippat nammineerlutit ullut sisamassaanni arfineq marlussaannilu imminut misissorsinnaavutit.
  • “Allamut qanitaqarsimasutut” ersiuteqaleruit piaartumik imminut mattunnissaq aamma antigentest atorlugu misissupallannissaq innersuussutigineqarpoq.
  • Tamakkiisumik akiuussusertissimasut qanitaqarsimagaluarunilluunniit imaluunniit allamut qanitaqarsimagaluarunik suliartortarsinnaapput il.il. Siuliini taakkartorneqareersutuut Covid-19-imik ersiuteqaleraanni ingerlaannaq imminnut mattuttariaqarpoq.

Qanitarisaqarsimagaanni il.il. corona.nun.gl nittartakkamiittut atuarneqarsinnaapput.

Tusagassiutinut nalunaarut pillugu apeqqutissallit immikkoortortami pisortaq Martin Pedersen mrpd@nanoq.gl imaluunniit oqaras.: +299 34 66 18 aqqutigalugit pissarsiarineqarsinnaapput