1.juuli 2021-miit ilaasut amerlissapput, Tunu ammaqqinnerussaaq tamakkiisumillu akiuussuserneqarsimasut mattusimagallassanngillat

Kingullermik nutarterneqarpoq

Tuniluunnersuup nalaani Kalaallit inuiaqatigiit nunarsuarmi inuiaqatigiit akornanni ikinnerpaamik killilersuinikuupput sapinngisamillu minnerpaamik inuiaqatigiinni pingaarutilimmik suliassaqarfinnut akornusiisimalluni. Avataaniit tikinnermiit killilersuisimanerup attatiinnarneqarsimaneranik tamanna annerpaamik pissutigineqarpoq. Juuli aallaqqaataanniit maleruagassat qasukkartinneqassapput, taamaasilluni pisortat pisariaqartitaat angalasussallu bilitsinik pisariaqartitsinerat matussuserneqassapput.

Ilaasussat pisortaqarfiillu inissaat amerlineqarput
Sisamanngorneq 1. juuli aallarnerfigalugu sapaatip akunneranut sisamariarluni 250-illu tungaanut ilaasoqarluni timmisartuussisoqalissaaq. Taamaasilluni Kastrupimiit sapaatip akunneranut 1.000-it tikissinnaalissapput. Angalanermi ataatsimi inissat 27-vit pisortaqarfinnut inniminnerneqartassapput, tassani ilaapput napparsimasut, peqqinnissakkut sulisut aamma ilinniartut. Taassuma saniatigut Islandimiit sapaatip akunneranut angalanerit marluk tamarmik immikkut 30-nik ilaasoqarsinnaasut ammaavigineqassapput.

Tikittunut tamanut tikinnissamut annerpaamik akunnerit 72 iluanni coronamut misissortissimanermut uppernarsaasoqassaaq aamma sumut-immersuiffissaq immersorneqarsimassaaq.
 

Tamakkiisumik akiuussuserneqarsimasut mattusimagallassanngillat
Tamakkiisumik akiuussuserneqarsimagaanni nunatsinnut tikinnermi mattusimagallarnissaq pisariaaruppoq aamma misiliummik tigusiffineqaqqittarianngilaq.

Kangia ammarneqassaaq
Kangia ammaqqinnerani illoqarfimmut tikiffigisassaq toqqaannaq tikinneqarsinnaalerpoq, tassanilu , tamakkiisumik akiuussuserneqarsimanngikkaanni ullut tallimat angerlarsimaffimmi mattusimagallartoqarsinnaalerpoq illoqarfimmilu misiliummik tigusiffigineqarsinnaalerpoq. Tamakkiisumik akiuussuserneqarsimagaanni mattusimagallarnissaq miliummillu tigusiffineqarnissaq pisariaqanngillat.

Nordlandairip nalinginnaasumik Nerlerit Inaannut angalasarnera sullissinissamut isumaqatigiissut malillugu aallarteqqissaaq.

Tunillaassuunnertaqanngitsumik periusissiaq
Inuiaqatigiit akornanni suli tuniluuttoqannginnissaanik attassiniarnermik killilersuutit tunngavigivaat. Nunarsuaq tamakkerlugu coronavirusip allannguutaata deltap suli amerlanernik tuniluutileruttorpoq. Taamaattumik tikinnermi qanermut assiaqusersuineq killilersuutini ingerlatiinnarneqassapput.

1.septembari 2021 tungaanut
Aalajangersakkat nutaat corona allattoqarfianiit innersuussutigineqartut tunngavigivaat partiillu siuttuisa isumaqatigiillutik taakku akuersissutigineqarput. Aalajangersakkat nutaat 1. juulimiit 1. septembari 2021 tungaanut atuukkallassapput.