Nærkontakt til en smittet: Skal jeg stadig møde på arbejde?

Sidste opdateret

Det kan være svært at gennemskue, om man må møde på arbejde, hvis man har været udsat for smitte med COVID-19. Hvis du er fuldt vaccineret, må du gerne tage på arbejde, selvom du er nærkontakt til en smittet – så længe du ikke selv har tegn på sygdom. Vi har samlet reglerne for nærkontakter i denne artikel.

Må du tage på arbejde?

Hvis du er nærkontakt og fuldt vaccineret, og ikke har tegn på sygdom, skal du ikke i karantæne. Du opfordres til at blive testet på 4. og 7. dagen, efter du sidst var i kontakt med den smittede, men du må gerne gå på arbejde og færdes blandt andre, mens du venter på dit testsvar. Du skal dog være opmærksom på, om du pludselig udvikler symptomer.

Situationen er en anden, hvis du ikke er færdigvaccineret. Hvis du er nærkontakt og ikke vaccineret eller kun delvist vaccineret, skal du nemlig i karantæne i 7 dage. Du opfordres til at blive testet på 7. dagen, efter du sidst var i kontakt med den smittede.

Hvornår er du nærkontakt til en smittet?

Der er klare regler for, hvornår du er nærkontakt. Generelt skal du have været i fysisk kontakt eller have brugt meget tid tæt på den smittede, for at være nærkontakt.I praksis er nærkontakter derfor ofte dem, som en smittet person bor sammen med, deler kys/kram med eller har direkte fysisk kontakt med, f.eks. nærmeste venner og familiemedlemmer.

På arbejdspladsen kan du for eksempel blive nærkontakt, hvis en kollega bliver smittet, og du har været tættere end en 1 meter på personen i mere end 15 minutter, eksempelvis ved samtale eller mødedeltagelse.

Du er kun nærkontakt, hvis du opfylder et af følgende kriterier:

  • Du har boet sammen med en smittet person i den periode, den smittede kan anses for at kunne smitte andre
  • Du har haft direkte fysisk kontakt med en smittet person, for eksempel ved kram/kys eller host/nys
  • Du har været tættere end en 1 meter på en smittet person i mere end 15 minutter, eksempelvis ved samtale eller mødedeltagelse

Kontakten til den smittede skal være sket i løbet af smitteperioden, som er:

  • Smitteperioden for personer med symptomer og positivt testsvar er: Fra 48 timer før symptomdebut til 48 timer efter symptomophør
  • Smitteperioden for personer uden symptomer og med positivt testsvar er: Fra 48 timer før personen fik foretaget testen til og med 7 dage efter testen

Bliv hjemme, hvis du har symptomer

Hvis du udvikler symptomer på COVID-19, bør du ikke møde på arbejde, men derimod gå i karantæne og blive testet. Det gælder uanset om du er færdigvaccineret, ikke vaccineret eller tidligere smittet indenfor de seneste 3 måneder.

Læs mere

Du finder retningslinjer for nærkontakter her. Her kan du bl.a. læse om, hvordan du skal forholde dig, hvis dit barn er nærkontakt til en smittet, eller hvis du kan være blevet udsat for smitte, uden at være nærkontakt.