Nye regler for adgang til offentligt tilgængelige steder i hele landet

Sidste opdateret

For at undgå at coronasmitten spreder sig til resten af landet, har Naalakkersuisut besluttet at indføre adgangsbegrænsninger i det offentlige rum. De nye regler gælder forløbigt fra den 6. december 2021 til og med den 6. marts 2022.

Her må man kun komme, hvis man kan fremvise dokumentation for, at man er færdigvaccineret mod Covid-19 eller har en gyldig negativ Covid-19 test

Lokaler, hvortil offentligheden har adgang, og hvor personers ophold sædvanligvis ikke er af kortvarig karakter, er omfattet af kravet, som f.eks.:

  • Restauranter, cafeer, værtshuse, diskoteker og lignende.
  • Kulturinstitutioner herunder bl.a. kulturhuse, biografer, museer og udstillingshaller.
  • Medborgerhuse og lignende.
  • Biblioteker.
  • Indendørs idrætsfaciliteter – herunder bl.a. idrætslokaler og idrætshaller, svømmehaller, fitnesscentre.
  • Frisører, massører, skønhedsklinikker og lignende.

Disse steder er undtaget fra krav om færdigvaccination eller krav om negativ test

  • Lokaler og tilhørende arealer der anvendes til detailhandel.
  • Posthuse.
  • Lufthavne.
  • Ekspeditionslokaler, serviceskranker mv. hos offentlige myndigheder og forsyningsvirksomheder.

Følgende personer er undtaget:

1) Personer under 12 år.

2) Personer der opholder sig i byer eller bygder, hvor der ikke inden for de seneste 14 dage er konstateret smitte med Covid-19 med ukendte smittekæder, og hvor det ikke er muligt at blive testet for Covid-19.

Der vil på corona.nun.gl under ”Områderestriktioner” fremgå en opdateret liste med hvilke byer og bygder der er konstateret smitte med ukendte smittekæder de seneste 14 dage. Den 6. december 2021 finder kravet anvendelse for Nuuk, Upernavik (samt tilhørende bygder) og Qasigiannguit. Da disse områder har haft smittespredning inden for de seneste 14 dage.

Du skal huske

En person anses som færdigvaccineret mod Covid-19, straks når personen har afsluttet et vaccinationsforløb og kan dokumentere dette.

Personer der tidligere har været smittet med Covid-19, og som kan fremvise dokumentation for et positivt testresultat for Covid-19, som er foretaget ved PCR-test, og som ved anvendelsestidspunktet er mindst 14 dage og højst 12 uger gammelt, omfattes af de samme regler som færdigvaccinerede.

En gyldig Covid-19 test er en negativ PCR- eller antigentest, som er foretaget af, eller på vegne af, sundhedsvæsenet, og som er maksimalt 48 timer gammel.

Der er undtagelser for blandt andet politiet, sundhedsvæsenet og Arktisk Kommando.

Du kan læse hele bekendtgørelsen her.