Nye regler: Slut med karantæne for vaccinerede nærkontakter

Sidste opdateret

Den største forskel fra de tidligere karantæneregler for nærkontakter er, at der nu er forskel på, om du er vaccineret eller ikke er det.

Den nyeste forskning blandt andet fra det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) og europæiske sundhedsmyndigheder viser, at fuldt vaccinerede personer uden symptomer på COVID-19 sygdom, sjældent smitter andre, selv om de selv er smittet med Coronavirus. Den viden har gjort det muligt for de grønlandske sundhedsmyndigheder at udarbejde et nyt sæt karantæneregler for nærkontakter til smittede, der griber langt mindre ind i borgernes hverdag.

De nye regler betyder, at du ikke længere behøver at gå i karantæne, hvis du er nærkontakt, hvis du er fuldt vaccineret og ikke har tegn på sygdom. Du kan fortsætte med at gå på arbejde eller være på uddannelse, så længe du er opmærksom på, om du udvikler symptomer, og bliver testet på 4. og 7. dagen efter du sidst var i kontakt med den smittede.

Hvis du ikke er vaccineret eller kun delvist vaccineret og er nærkontakt, opfordres du stadig gå i karantæne i syv dage og blive testet på 7. dagen efter sidste kontakt.

Hvornår er du nærkontakt til en smittet?
Du er kun nærkontakt, når du opfylder ét af følgende kriterier:

– Du har boet sammen med en smittet person i den periode, den smittede kan anses for at kunne smitte andre

– Du har haft direkte fysisk kontakt med en smittet person, for eksempel ved kram/kys eller host/nys

– Du har været tættere end en 1 meter på en smittet person i mere end 15 minutter, eksempelvis ved samtale eller mødedeltagelse

Det kræver derfor, at du har været i fysisk kontakt, eller har brugt meget tid i nærheden af den smittede, for at du kategoriseres som nærkontakt. Nærkontakter er derfor typisk dem, en smittet person bor sammen med og dagligt deler soveværelse, sofa, krammer osv. med. Derudover er det dem, den smittede har haft direkte fysisk kontakt med, f.eks. nærmeste venner og familiemedlemmer.

Hvis du har symptomer på COVID-19, skal du i karantæne
Hvis du udvikler symptomer på COVID-19, opfordres du til at gå i karantæne og blive testet. Det gælder uanset om du er færdigvaccineret, ikke vaccineret eller tidligere smittet indenfor de seneste 3 måneder.

Det betyder, at du kun opfordres til at være i karantæne, hvis du enten har symptomer på COVID-19, er nærkontakt og endnu ikke vaccineret, eller bor med en smittet, der ikke kan isoleres fra resten af husstanden. Der kan opstå tilfælde, hvor der er særlige omstændigheder – i så fald, vil det være Landslægeembedets vurdering der er gældende.

Læs alle de opdaterede regler på corona.nun.gl