Nye regler fra 20. juli: Kun vaccinerede må benytte offentlige transportmidler (OPDATERET: 21. juli 2021)

Sidste opdateret

OPDATERING: (Vaccinationskravet for indenrigsrejser med offentlige transport ophører gælder kun til og med fredag den 23. juli.)
Naalakkersuisut har 19. juli besluttet at forlænget bekendtgørelsen om midlertidige restriktioner i hele Grønland for perioden 20-30. Juli.

Fra den 20. Juli og frem til den 30. juli er det kun tilladt for personer, der som minimum har fået det første vaccinestik at benytte offentlige transportmidler i hele Grønland. Ved offentlige transport midler forstås f.eks. bybusser og luftfartøjer. Skibe er ligeledes omfattet hvis de er indrettet til passagertransport og indgår i fast rutefart.

Reglen bliver indført på baggrund af erfaringerne fra det aktuelle udbrud af Corona-smitte, hvor netop offentlige transportmidler er et sted, hvor adskillige er blevet smittet og de har bragt smitten videre.

”Mønstret i dette udbrud har været meget tydeligt. Det er hovedsagelig personer uden vaccination, der er blevet syge, og det er kun personer uden vaccination, der har smittet andre. Normalt ville vi i denne situation have indført rejseforbud, som vi gjorde sidste år i marts, men vaccinationer og den nye viden vi har gør, at vi har anbefalet en langt mindre indgribende foranstaltning og kun begrænse rejsemulighederne for dem, der ikke er vaccinerede”, siger landslæge Henrik L. Hansen.

Det skal understreges at kravet om 5 dages karantæne kun er gældende for de personer som indrejser til landet fra andre lande som f.eks. Danmark eller Island. Rejser du derfor internt i landet uden at havde været uden for landet, er du ikke pålagt krav om 5 dages karantæne.

Udløb af påbud for Sisimiut og Qaqortoq
Den nye regel betyder også, at forbuddet mod at rejse ud af Sisimiut og Qaqortoq bortfalder uden forlængelse ved udgangen af i dag. Vaccinerede personer kan altså rejse ud af de to byer fra i morgen, 20. Juli.

Personer som er undtaget fra kravet om vaccination ved brug af offentlige transportmidler
Personer der ikke er vaccineret, men som befinder sig et andet sted end deres hjemsted, er undtaget vaccinekravet når de skal hjem. Dette gælder både de personer der skal rejse ind eller ud af landet såvel som dem der rejser internt i landet.

Følgende personer er undtaget fra kravet om påbegyndt vaccination:

 • Personer som rejser via skib eller luftfartøj for at ankomme til deres bopæl.
 • Personer som rejser via skib eller luftfartøj til det nærmeste sundhedscenter for at blive vaccineret mod Covid-19.
 • Personer pålagt borgerligt ombud som nødvendiggør rejse via offentligt transportmiddel.
 • Personer der af Landslægeembedet generelt anbefales ikke at blive vaccineret mod Covid-19.
 • Personer der er 17 år eller yngre.
 • Ansatte der skal udføre deres arbejde på det konkrete offentlige transportmiddel.

Intet krav om dokumentation for vaccination
Der vil ikke blive krævet dokumentation for påbegyndt eller færdig vaccination ved ombordstigning på offentlige transportmidler. Politiet vil dog vurdere alle anmeldelser om personer der ikke er vaccineret, der benytter offentlige transportmidler, og der vil kunne udstedes bøder for overtrædelse af forbuddet.

Coronapasset og vaccinationsattester bruges forsat når du tager til Danmark og andre steder i udlandet. Du kan anmode om coronapasset på sullissivik.gl. Der er en udførlig vejledning på forsiden.

Man skal ikke ringe til Sundhedsvæsenet om coronapas eller dokumentation for vaccinationsstatus, da de ikke arbejder med denne opgave.

Den landsdækkende Corona-hotline modtager i øjeblikket et meget stort antal opkald. Der opfordres til at udvise tålmodighed og forståelse for, at personalet har meget travlt, og vil igen henstille til at benytte www.sullissivik.gl til bestilling af coronapas/dokumentation for vaccinationsstatus.

Det betyder reglerne for dig:

 • Du må kun tage offentlige transportmidler såsom fly, skib, eller bus, hvis du har fået dit første stik med vaccine mod Covid-19 (taxa er undtaget).
 • De nye regler er gældende for al offentlig transport her i landet, og alle andre rejseregler er fortsat gældende. Blandt andet Sumut-blanket og negativ PCR-test ved indrejse til Grønland, samt karantæne for alle, der ikke er fuldt vaccinerede.
 • Hvis du har fået mindst ét af dine vaccinestik, kan du frit rejse med offentlig transport mellem byer i Grønland og ind ud af Grønland.
 • Der er ikke krav om at du er i besiddelse af vaccineattest eller coronapas.
 • Hvis der er en lægelig grund til, at du ikke kan blive vaccineret, er du undtaget for reglerne.
 • Der er bødestraf for at benytte offentlige transportmidler som u-vaccineret.

Du kan læse den nye bekendtgørelse på naalakkersuisut kundgørelsesportal her: naalakkersuisut.gl/da/Kundgoerelser/2021