Information aktuel smittespredning og om Covid-19 testmuligheder de kommende dage

Sidste opdateret

Landslægeembedet meddelte lørdag den 10. juli at der var konstateret fire nye smittede. Det tre var indrejst med samme fly til Grønland den 6. juli 2021. Den nu dominerende Delta-variant af Covid-19 giver stor risiko for smittespredning på fly. Vi anbefalede i går, at dem, der har siddet i nærheden af de smittede på flyet fra København bliver testet hvis de ikke allerede er blevet det lørdag. Ligeledes blev det anbefalet, at medpassagerer på en række indenrigsfly bliver testet, hvis de ikke allerede er blevet det. Denne anbefaling gælder også vaccinerede.

Der er følgende testmuligheder for alle omfattet af ovenstående anbefalinger mandag den 12. juli og tirsdag den 13. juli:

Nuuk:
Testning af personer, som kan have været udsat for smitte på fly mv. kl. 10:30 til 12:00.
Almindelig 5. dags testning foregår som sædvanlig fra kl. 08:15 til 10:00.
Testning finder sted i Testcentret i det tidligere Kalaaliaraq ved siden af Brugseni i centrum af Nuuk.

Qaqortoq:
Åbning for testning fra kl. 09:00
Testning finder sted på regionssygehuset.

Ilulissat:
Testning af personer, som kan have været udsat for smitte på fly mv. kan ske fra kl. 13:00.
Almindelig 5. dags testning foregår som sædvanlig fra kl. 09:00.
Testning finder sted på regionssygehuset.

De øvrige steder kan oplysning om åbningstid og testning fås ved henvendelse til det lokale sundhedscenter.

Alle med symptomer på Covid-19 anbefales straks at henvende sig telefonisk til nærmeste sundhedscenter eller regionssygehus med henblik på at få aftale om testning.
Der kan være smitte blandt rejsende vi endnu ikke har fundet. Det er derfor afgørende, at alle bidrager til at undgå smittespredning: Hold afstand og undgå fysisk kontakt, hold god håndhygiejne og bliv hjemme, hvis du har symptomer.

Selv om mange er blevet vaccineret udgør Covid-19 fortsat en betydelig risiko for det grønlandske samfund. Noget over 10.000 på 18 år og ældre er ikke blevet vaccineret første gang selv om stort set alle nu har fået et tilbud.

I Nuuk, hvor risikoen for smittespredning er størst, er der over 3.500 indbyggere, der ikke har taget imod et tilbud om at blive vaccineret. Omkring halvdelen af de vaccinerede er færdigvaccineret med to vaccinationer.

Det er specielt de yngre aldersgrupper som ikke er blevet vaccineret. De 18-24 årige har den laveste tilslutning, men i alle aldersgrupperne under 45 år er vaccinationsdækningen lav. Der er også en del blandt de ældre, der ikke er vaccineret. Kun hvis også de yngre aldersgrupper vaccineres kan større udbrud forebygges.

Alle anbefales at støtte op omkring det grønlandske vaccinations-projekt. Der vil i løbet af juli måned komme nye muligheder for at blive vaccineret. Følg med her på hjemmesiden.