airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Godkendte vacciner i Grønland

Der er to vacciner, som er godkendt i Grønland. Der kan komme flere til, efterhånden som der bliver godkendt flere vacciner.
Comirnaty®

Den første godkendte vaccine mod COVID-19 hedder Comirnaty® og er udviklet af det tyske firma BioNTech i samarbejde med det amerikanske firma Pfizer. De leverancer af Comirnaty®, som vi får til Grønland, er produceret på fabrikker i Tyskland og Belgien.

Comirnaty® er en mRNA vaccine, som er godkendt til brug hos personer over 16 år, dog ikke til gravide og ammende.

Comirnaty® har en effekt på cirka 95 procent. Læs mere under Hvor godt beskytter vaccinerne? (Du går videre til sst.dk)

COVID-19 vaccine Moderna®

Den anden vaccine, der er godkendt til brug i Danmark og dermed Grønland, er udviklet af det amerikanske firma Moderna. COVID-19 vaccine Moderna® bliver produceret på fabrikker i Schweiz og Spanien.

COVID-19 vaccine Moderna® er ligesom Comirnaty® en mRNA vaccine og de to vacciner ligner hinanden meget i forhold til effekt og sikkerhed. Moderna® er godkendt til brug hos personer over 18 år, dog ikke til gravide og ammende.

COVID-19 vaccine Moderna® har en effekt på 94 procent. Læs mere under Hvor godt beskytter vaccinerne? (Du går videre til sst.dk)

Hvem får hvilke vacciner?

Det er Landslægeembedet, der beslutter, hvilke grupper der tilbydes hvilken vaccine. Man kan altså ikke selv vælge, hvilken vaccine man gerne vil have. Det skyldes blandt andet, at vi i første omgang kun får begrænsede leverancer af vacciner, og at vaccinerne skal opbevares og håndteres under helt særlige forhold.

Man er derfor nødt til at lave en stram styring af fordelingen af vacciner. På den måde kan man også sikre, at der kun bliver minimalt spild af vacciner. Det samme gælder i øvrigt også for børnevaccinationsprogrammet og andre gratis vaccinationsprogrammer i Grønland.

Opdateret: 03. juni 2021