airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Hvis du har været i nær kontakt

Hvis du har været i kontakt med en smittet person, er du i risiko for at være blevet smittet og kan være det vi kalder enten en 'nær kontakt' eller en 'anden kontakt'.
Hvad er en nær kontakt?

Du er nær kontakt, hvis du har været tæt på en smittet person, i en af følgende perioder:

 • Smittet person med symptomer: Fra 48 timer før personens symptomer startede og indtil 72 timer efter, at personens symptomer stoppede.
 • Smittet person uden symptomer: Fra 48 timer før personen fik taget testen til 10 dage efter.

Hvis du ikke har været tæt på den smittede person i en af de to perioder, er du ikke en nær kontakt, og du skal ikke gøre mere.

Hvis du har været tæt på en smittet person i en af de ovennævnte perioder, er du en nær kontakt, hvis du samtidigt opfylder mindst et af følgende kriterier:
 • Du bor sammen med en smittet person.
 • Du har haft direkte fysisk kontakt (f.eks. ved kram) med en smittet person, eller ubeskyttet og direkte kontakt til sekreter fra en smittet person (f.eks. blevet hostet eller nyst på af en smittet person eller har rørt ved personens brugte lommetørklæde eller mundbind m.v.).
 • Du har i mere end 15 minutter været tæt på en smittet person inden for 2 meter (f.eks. ved samtale).
 • Du har været sammen med en smittet person inden for 2 meter i en af nedenstående situationer, hvor der er øget risiko for smitte:
  • Aktiviteter med kraftig udånding, f.eks. sang, høj tale og råb.
  • Aktiviteter, der indebærer fysisk anstrengelse f.eks. fitness eller yoga.
  • Ophold i lukkede rum med dårlig ventilation.

Du vil typisk få besked om, at du er nær kontakt:
 • Ved at blive ringet op af Coronasekretariatet, som laver opsporing af nære kontakter til den smittede person.

Hvordan du skal forholde dig som nær kontakt

Som nær kontakt kan du ikke vide, om du er smittet, før du er blevet testet. Derfor skal du opføre dig som om, at du er smittet ved at gøre følgende:

 1. Gå i selvisolation, også selv om du er færdigvaccineret.
 2. Vær særligt opmærksom på hygiejne og rengøring
 3. Sørg for at blive testet med en PCR-test 7 dage efter den sidste tæt kontakt til den smittede. Du kan først ophæve din selvisolation, når du har fået negativt svar på din test.
  Hvis du testes før de 7 dage, kan svaret være falsk negativ, dvs. negativ selv om du er smittet.

Hvordan du får tid til test som nær kontakt

Coronasekretariatet eller Sundhedsvæsenet vil give dig tid til test på 7. dagen efter din sidste tætte kontakt til den smittede person.

Hvad du skal gøre, hvis du er vaccineret og får at vide, at du er nær kontakt

Selv om du er vaccineret, skal du følge de samme anbefalinger, som hvis du ikke var. Du skal altså sørge for at blive testet 7 dage efter den sidste tætte kontakt til den smittede og gå i selvisolation frem til det negative testsvar, hvis du får at vide, at du er nær kontakt.

Det skyldes, at vaccinerne ikke er 100 procent effektive, og der er derfor en lille risiko for, at man kan blive smittet og syg med COVID-19, selvom man er fuldt vaccineret. Desuden er det endnu ikke dokumenteret, om vaccination forebygger, at den vaccinerede kan bære virus og dermed smitte andre, uden selv at få symptomer.

Læs også
Opdateret: 29. marts 2021