airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Test for ny coronavirus

Der findes flere typer af test for ny coronavirus. Testsvaret giver kun et øjebliksbillede, og derfor er det vigtigt, at du fortsat overholder de smitteforebyggende anbefalinger, uanset hvilket svar du får.
Beskrivelse af testtyper

 

PCR-test

Antigentest

Antistoftest

Formål

En PCR-test påviser ny coronavirus' RNA, og kan påvise helt ned til én enkelt viruspartikel i en slimprøve.

En antigentest påviser virusproteiner i en prøve ved hjælp af en immunkemisk test.

En antistoftest kan påvise antistoffer over for ny coronavirus.

Følsomhed

Testen har en høj følsomhed og regner som sikker.

Testen er mindre følsom end PCR, og kan ikke med sikkerhed fastslå, om man er smittet.

Det vides endnu ikke, hvor længe man kan måle antistoffer efter infektionen.

Udførsel

Testen foretages ved svælgpodning eller næsepodning.

Testen foretages ved en næsepodning.

Testen foretages ved en blodprøve.

Anvendelse

Denne test anvendes i det Grønlandske sundhedsvæsen.

Denne test anvendes som supplement til en PCR-test i sundhedscentre uden mulighed for analyse af PCR-test.

Denne test anvendes ikke i det Grønlandske sundhedsvæsen fraset i helt særlige kliniske situationer.

1. PCR-test

PCR er en meget følsom testmetode, der påviser ny coronavirus' RNA. Testen foretages ved en podning i halsen eller i næsen.

Denne test giver det mest sikre testsvar. Testsvaret giver kun et øjebliksbillede, og derfor er det vigtigt, at du fortsat overholder de smitteforebyggende anbefalinger, selvom du får et negativt svar.

PCR-test bør altid anvendes hvis du

  • Har symptomer på COVID-19
  • Er nær kontakt
  • 5. dag efter indrejse til Grønland


Du kan læse mere om PCR test på SSI´s hjemmeside.

2. Hurtigtest

En hurtigtest (også kaldet bl.a. antigentest, kviktest eller lyntest) registrerer virusproteiner i en prøve ved hjælp af en kemisk test og tages ved en podning i næsen. Hurtigtesten er mindre følsom end PCR-testen, og giver derfor ikke et lige så sikkert svar.

Til gengæld får man svar efter ca. 15 minutter og det kan derfor være med til at bryde smittekæder hurtigere. Hurtigtest bør ikke anvendes, hvis du har symptomer, eller er nær kontakt til en smittet.

I konkrete situationer, hvor f.eks. et hurtigt svar er vigtigt, f.eks. for hurtigt at kunne iværksætte smitteopsporing, kan der tages hurtigtest samtidig med PCR-test.

Hurtigtest giver ligesom PCR-testen kun et øjebliksbillede. Derfor er det vigtigt, at du fortsat overholder de smitteforebyggende anbefalinger, selvom du får et negativt svar.

3. Antistoftest

Vi ved, at de fleste typer af virus, som giver infektioner i de øvre luftveje – f.eks. influenza og andre typer af coronavirus – medfører immunitet i en periode. Når man er immun over for en virus, kan man ikke blive smittet igen.

Aktuel viden tyder på, at de fleste mennesker opbygger en vis immunitet imod COVID-19, efter at de er blevet raske. Der er udviklet tests, der kan påvise antistoffer mod ny coronavirus i blodet. Antistoffer er det, kroppen danner for at forsvare sig mod virus.

Desværre ved vi endnu ikke, i hvor høj grad antistofferne beskytter mod ny smitte, eller hvor længe man er immun, efter at man er blevet rask. Derfor kan en antistoftest, som tages via en blodprøve, ikke sige noget om, hvorvidt man kan blive smittet igen.

Det Grønlandske sundhedsvæsen tester kun for antistoffer i helt særlige kliniske situationer.

Opdateret: 23. marts 2021