airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Om Coronavirus (COVID-19)

Hvad er ny coronavirus/COVID-19?

Coronavirus er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene.

Siden december 2019 har der været udbrud i Kina med en ny type coronavirus, som ikke tidligere er set hos mennesker. Den ny coronavirus sygdom har af WHO fået navnet COVID-19 (Corona Virus Disease 2019).

Hvordan smitter coronavirus?

Virus kan smitte på 2 måder:

 • Dråbesmitte
  Typisk bliver du smittet ved at være tæt på en person, der hoster eller nyser. I de små dråber, der er i host og nys, kan der være virus, og når de lander på slimhinderne i næse, øjne eller mund, så kan du blive smittet. Det er derfor, vi skal holde afstand til hinanden.
  De små dråber fra host og nys spreder sig ud i luften i en afstand på 1-2 meter. Men de falder hurtigt til jorden. Intet tyder på, at virus kan smitte ved at hænge i luften. Smitten er altså ikke det, man kalder ”luftbåren”.

 • Kontaktsmitte
  Du kan også blive smittet ved at røre ved overflader, hvorpå der sidder virus fra en smittet person. Virus smitter ikke gennem huden. Men hvis man rører en overflade med virus og derefter rører sit ansigt, kan virus komme i kontakt med slimhinder i næse, mund og øjne, og så kan du blive smittet.
  Det er derfor, at man skal vaske hænder ofte og grundigt, og passe på ikke at røre sig i ansigtet med hænderne.

Kan man smitte uden at vide, at man er syg?

Ja, men alt tyder på, at de der smitter mest, er personer som hoster og nyser meget. Hvor meget du smitter, afhænger af, hvor meget virus du udskiller, hvor kraftige symptomer du har, og hvor syg du er. Hvis du har meget virus i luftvejene og i nys og host, er der stor risiko for at du kommer til at smitte andre med sygdommen. Det er derfor, du skal isolere dig, hvis du viser symptomer eller er testet positiv for COVID-19.

OBS: Personer uden symptomer kan sprede smitte, uden at de selv ved det og uden at nogen opdager det før nogle af de smittede bliver syge. Dog skal du være tæt på en person uden symptomer for at blive smittet.

Det, at COVID-19 kan smitte andre, uden at personen selv føler sig syg, er medvirkende til, at COVID-19 har spredt sig så hurtigt verden rundt. En smittet men tilsyneladende rask person (en såkaldt ”rask smittebærer”) med en stor kontaktflade - kan nå at smitte rigtig mange.

Derfor anbefaler myndighederne, at man begrænser fysisk kontakt med andre mennesker, også selvom de umiddelbart fremstår raske. Vi er nødt til at holde afstand – og undlade at spytte, give hånd, eller knus og kram.

Kan virus smitte via overflader?

Ja. Det er vigtigt at huske, at man ikke kan blive smittet alene ved at røre ved genstande med virus på. Virus skal i kontakt med slimhinder i mund, næse eller øjne for at smitte. Derfor skal man ikke være bange for at røre ved ting. Men vi skal til gengæld huske at vaske hænder.

Vi anbefaler, at du vasker hænder ofte og grundigt, og altid når du kommer hjem udefra. Desuden er det vigtigt, at du ikke rører ved dit ansigt, mens du er ude, hvor dine hænder ikke kan være helt rene.

Hvad betyder en coronamutation?

Mutationer
Det er helt naturligt, at virus ændrer sig, og der opstår nye mutationer i en virus i takt med, at virus spreder sig.

De fleste mutationer ændrer ikke ved den måde, virus fungerer på og er derfor ubetydelige. Andre mutationer kan svække virus. Nogle af disse varianter indeholder mutationer, der ændrer ved virussens biologiske egenskaber, og f.eks. gør at virus bliver mere smitsom, mere sygdomsfremkaldendeeller til at undvige antistoffer fra vacciner eller tidligere coronainfektioner.

Skal jeg være bange for coronamutitationer?
Nogle typer mutationer holder forskerne særligt øje med.

Det er særligt mutationer som nedenstående, som myndighederne er ekstra opmærksomme på:

 • mere smitsom
 • giver anledning til mere alvorlig sygdom
 • spreder sig fra dyr til mennesker og omvendt
 • mindsker effekten af vacciner


Hvad med mutationer og Grønland?
Grønland indførte indrejseforbud i januar 2021 for at undgå smittespredning med mutationer.

Det er indtil videre ikke konstateret nogle coronamutationer i Grønland.

Vil du læse mere om coronavirus?
Opdateret: 16. marts 2021