airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Ny coronavirus (Covid-19), madvarer og dyr

Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland (VFMG) er underlagt Selvstyrets Departement for Fiskeri, Fangst og Landbrug. Lovgrundlaget for VFMG’s arbejde er både under grønlandsk og dansk myndighed. De veterinære forhold er i Danmark samlet og forklaret yderligere hos fødevarestyrelsen: Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk).

Nedenfor kan du læse om COVID-19, mad og dyr. Alle informationer kommer fra de danske myndigheders hjemmesider, som kan findes ved at benytte links nedenfor, eller det mere generelle link ovenfor.

For borgere (madvarer, indkøb og tilberedning)

Der er ingen rapporter om smitte med COVID-19 via madvarer eller madvareemballager.

Det anbefales generelt, at du altid holder en god hygiejne i køkkenet, herunder skyller frugt og grønt og vasker dine hænder regelmæssigt. F.eks. er det altid en god idé at vaske hænder før du tilbereder mad, og før du spiser.

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Corona-og-foedevarer-for-borgere.aspx (åbnes i et nyt vindue)

Det anbefales at kunder efterlever butikkens/virksomhedens henstillinger vedr. hygiejne og benytter de værnemidler, som stilles til rådighed. Desuden er det kundens ansvar at holde afstand og følge den rådgivning, der gives af Landslægeembedet.

Fødevarevirksomheder samt køkkener i institutioner, skoler og restauranter/cafeer samt lignende

Generelt gælder det, at der ikke er rapporter om smitte med COVID-19 via madvarer eller madvareemballager. Det anbefales, at der er ekstra fokus på de områder, hvor kunder selv håndterer madvarer f.eks. bland-selv slik, skabe med brød og kage, salatbar/buffet.

Her bør der gøres rent hyppigt og det skal sikres, at kunderne bruger handsker, skeer eller tænger til at tage med osv. Desuden skal virksomheden være opmærksom på at, er der ofte en tendens til at ske en forsamling af mennesker i disse områder.

Sørg for at holde den sædvanlige gode hygiejne, når du håndterer madvarer.

Coronavirus og fødevarer - caféer, restauranter og take away (foedevarestyrelsen.dk)

Coronavirus og fødevarer - detail, supermarkeder og produktionsvirksomheder (foedevarestyrelsen.dk)

Coronavirus og fødevarer - køkkener i institutioner og skoler (foedevarestyrelsen.dk)

Som en ekstra foranstaltning i denne særlige corona-situation anbefaler VFMG, at medarbejdere, der kommer i direkte kontakt med spiseklare madvarer, f.eks. sushi, salater, pølser og lignende skal bære handsker.

Dyr og ny coronavirus

Man ved fra eksperimentelle studier, at hunde, katte, fritter, kaniner og hamstere kan inficeres med coronavirus (COVID-19). Der er i Danmark konstateret COVID-19 hos hund, kat og mink, ligesom der i Nederlandene også er fundet COVID-19 hos mink.

Spredning af virus sker dog hovedsageligt via dråber mellem mennesker, når en inficeret person hoster eller nyser, og der er fortsat ikke bevis for, at kæledyr spiller en rolle i spredningen af coronavirus.

Der er på verdensplan, herunder i Danmark, rapporteret om fund af coronavirus (COVID-19) i kæledyr (hunde og katte), som man mener, er blevet smittet af mennesker med COVID-19.

Derfor anbefales det, at man også følger de generelle hygiejneråd, når man er i kontakt med sit kæledyr. Undgå f.eks. at dele mad med dyr eller lade dyret slikke dig i ansigtet. Desuden bør du vaske hænder, hver gang du har været i kontakt med dit kæledyr.

Har du fået konstateret COVID-19, anbefales det også kraftigt, at du begrænser kontakten med dyr. Hvis det er muligt, skal du lade et andet medlem af din husstand passe dine dyr, mens du er syg.

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Coronavirus-og-k%C3%A6ledyr.aspx

Opdateret: 31. marts 2021