airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Anbefalinger for at sætte fokus på mental sundhed

Tiden under corona pandemien kan være svær. Udbrud af smitsomme sygdomme, som den nuværende coronavirus, kan påvirke din trivsel og mentale sundhed.

Bekymringer for smittefare og økonomi kan føre til ensomhed, og føre til symptomer på stress, depression og udbrændthed.

Her kan du læse om gode råd til hvordan du og dine nærmeste kommer godt igennem tiden med ny coronavirus.
Pas på dig selv

Pas på dig selv
Prøv at undgå dårlige vaner som uregelmæssig søvn, for meget alkohol eller rygning.

Prøv at få sovet og hold en normal døgnrytme
Jo mindre søvn du får, jo mere tilbøjelig er du til at bekymre dig og være ængstelig.

Spis sundt og varieret
Så får du bedre energi og overskud til hverdagens udfordringer.

Skab struktur i hverdagen

Det er en god idé, at have en form for forudsigelighed og struktur i hverdagen.

Lav derfor gerne en plan eller et skema over aktiviteter for dagen eller ugen. Forsøg at indføre rutiner, der markerer dagens forløb.

Hvis du arbejder hjemme, så forsøg at arbejde i samme tidsrum som du normalt gør, og hold fri på de tidspunkter, du normalt ville holde fri.

Tag en pause

Slap af og tag en pause fra bekymringerne indimellem.

Der er en god idé at begrænse det tidsrum man ser eller læser nyheder i.

Det er godt at holde sig orienteret, men udvælg få pålidelige kilder til at få nyheder fra.

Det er vigtigt at også at lave noget, der tvinger dig til at koncentrere dig om noget andet, og som føles rart og afslappende. Det modvirker stress.

Bebrejd ikke

Bebrejd ikke dig selv eller andre for at blive smittet med COVID-19.

Husk at sygdom skyldes virus, ikke personer.

Coronavirus er meget smitsomt og kan smitte både gennem kontakt og genstande.

Lad være med at bebrejde dig selv, hvis du ligger syg – om du er bekræftet smittet med coronavirus eller har anden sygdom.

Hvis du kender nogen, som er blevet smittet eller ligger syge, så hjælp dem ved at støtte og berolige dem.

Hold dig fysisk aktiv

Fysisk aktivitet behøver ikke være anstrengende, for at det gavner dit helbred og løfter humøret. Hverdagsaktiviteter som f.eks. ski- og gåture tæller også med.

På nettet kan du finde mange forslag til øvelser du kan lave hjemme på stuegulvet eller hente mange af de gode apps, der findes med øvelser. Sæt noget god musik på og dans rundt – det kan også udløse et godt grin.

Prioriter at komme udenfor og røre dig og få frisk luft dagligt, hvis det kan lade sig gøre uden at komme for tæt på andre. Dagslys løfter humøret. Så tag en tur på ski, løb eller gå en tur.

Hold dig mentalt aktiv

Hold din hjerne i gang ved at lave forskellige slags aktiviteter.

Læs en bog eller et blad, løs sudoku, læg puslespil, lyt til musik eller spil et spil. Kort sagt gør noget, der kræver din koncentration.

Skriv dagbog eller skriv mindst én ting ned hver aften, som du er taknemmelig for, uanset hvor stort eller småt det måtte være.

Hvis du kan lide at tegne, skrive, male, synge, spille et instrument eller på anden måde udfolde dig kreativt, så viser forskning, at dette også kan være med til at fremme mental sundhed.

Husk ikke at sprede rygter om COVID-19

Folk, der bliver smittet kan blive bebrejdet for at have opført sig uansvarligt og asocialt, og mange kan også bebrejde sig selv, hvis de bliver smittet.

Men det er vigtigt at huske, at sygdom skyldes virus, og ikke personer. Coronavirus er meget smitsomt, og smitter både gennem kontakt og genstande.

Alle kan hjælpe til at stoppe stigmatisering relateret til COVID-19 ved at kende til fakta om sygdommen og hvordan den smitter - og dele den viden i sit netværk.

Sig fra, hvis du hører eller læser diskriminerende eller faktuelt forkerte udtalelser.
Dette modvirker mytedannelse og misinformation.

Opdateret: 16. marts 2021