airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Særligt til unge

Hvordan passer vi på hinanden og forebygger smittespredning med ny coronavirus?

For at holde smitte under kontrol er det vigtigt, at du overvejer, hvordan du kan være med til at mindske risikoen for smittespredning. Vi skal alle sammen i en periode se færre personer end vi er vant til, og samtidig er det vigtigt, at du husker Landslægeembedets 5 generelle råd.

På denne måde passer du på dig selv og andre.

Her er gode råd i din hverdag.
1. Samvær med vennerne

For at holde smitten under kontrol er det vigtigt, at du overvejer, hvordan du kan være med til at mindske risikoen for smittespredning. Når du er sammen med mange personer, øges risikoen for smitte med ny coronavirus. Derfor skal du lige nu begrænse din sociale omgangskreds, både i forhold til, hvor mange I samles, hvor længe I er sammen, og hvor mange forskellige personer, du ser. Hold kontakten med de venner, du ikke ser så ofte, ved f.eks. at ringe eller skrive sammen.

2. Træning

Risikoen for smitte stiger på steder, hvor der er mange fælles kontaktpunkter, fx hvor mange mennesker bruger det samme træningsudstyr.

Gode råd:

  • Træn udenfor, hvis det er muligt.
  • Brug så vidt muligt dine egne redskaber.
  • Sprit redskaber af, der deles med andre.
  • Del ikke vanddunke.
  • Vask eller sprit dine hænder af inden og efter træning. Det er særligt vigtigt, hvis du træner i et træningscenter eller dyrker holdsport.

3. Dating og sex

Ny coronavirus kan smitte gennem dråber, der overføres ved tæt kontakt, f.eks. kys.

Gode råd:

  • Gå kun på date og dyrk kun sex, hvis du ikke har symptomer på COVID-19, ikke er testet positiv og ikke er nær kontakt.
  • Dyrk så vidt muligt kun sex med din faste partner eller så få partnere som muligt.
  • Husk god håndhygiejne.

4. Pas på hinanden

Husk at beskytte dig selv – det er også den bedste måde til at beskytte folk omkring dig, også personer, som er i øget risiko for at blive alvorligt syge af COVID-19.

5. Hvis du er bekymret

Flere unge har haft det svært i denne tid – nogle har følt sig ensomme, mens andre har været mere bekymrede end de plejer, og måske endda på en måde, hvor bekymringen har taget overhånd.

Læs mere om trivsel og håndtering af bekymringer under Trivsel og mental sundhed.

Opdateret: 25. marts 2021