airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Hvornår skal jeg bruge mundbind eller visir?

Mundbind kan være et supplement til forebyggelse af smitte i de situationer, hvor det er svært at holde afstand. Det er vigtigt, at du fortsat overholder rådene om afstand og god hygiejne, selv om du bærer mundbind.
Hvornår skal du bruge mundbind eller visir?

I Grønland er der krav om, at du bærer mundbind i følgende situationer:

  • Ved udenrigs og indenrigs flyvninger (mundbind bæres frem til karantænestedet/slutdestinationen*)
    Det gælder for alle over 12 år samt kabinepersonalet, med få undtagelser, når man er på flyet, opholder sig i lufthavne, eller terminalområder
    Når man er ansat med passagerkontakt i terminalområder og lignende, skal man bære mundbind eller visir, hvis der ikke kan opsættes en plastic skærm imellem ansatte og rejsende. Der henvises i øvrigt til Selvstyrets bekendtgørelse nr. 10 af 15. februar 2021 om betingelser for rejse til og i Grønland
  • Hvis du er smittet eller i risiko for at være smittet med COVID-19 og undtagelsesvist er nødt til at bevæge dig ud, f.eks. fordi du skal testes


*Dvs. at du skal bære mundbindet fra du indtræder i lufthavnsområdet til du ankommer til din slutdestination. Dette gælder også hvis du under transporten sejler i passagerbåd, eller skal med videre forbindelse via bus eller taxa. Eksempelvis hvis du rejser fra Kastrup til Qaqortoq, skal du beholde mundbindet på hele vejen, indtil du ankommer til den adresse, hvor du skal være i karantæne.

Hvilke typer mundbind findes der?

CE-mærkede mundbind
Ved behov for brug af mundbind i det offentlige rum anbefales brug af CE-mærkede mundbind.
CE-mærkningen betyder, at fabrikanten kan dokumentere kvaliteten.

Det er tilstrækkeligt at bruge et CE-mærket type 1-mundbind. Det beskytter dig mod smitte fra andre - og andre mod at blive smittet af dig.

Hvis du er en person i øget risiko for alvorlig sygdom, eller hvis du får konstateret COVID-19, bør du anvende et CE-mærket mundbind.

Stofmundbind
Uanset om du køber færdiglavede stofmundbind - eller selv laver dem, så er de ikke underlagt de samme kvalitetsstandarder - som de CE-mærkede mundbind. Stofmasker produceres ikke på nuværende tidspunkt efter fælles industrielle standarder, hvilket gør at filtreringsgraden kan variere mellem produkter.

Hvis du vælger stofmundbind, er der nogle ting, du skal vide for at sikre dig, at mundbindet virker bedst muligt. Der skal for eksempel være tre lag stof. Det være forsynet med elastikker og kunne sidde tæt til ansigtet, så det dækker både næse og mund. Stoffet skal være tætvævet nok til at kunne filtrere, men du skal også kunne ånde i det. Og så skal det kunne vaskes ved 60 grader.

Ansigtsdækkende visir
Et visir er en skærm, lavet af plastik, der dækker ansigtet og på denne måde kan virke som en barriere mod viruspartikler. Et visir slutter ikke tæt om ansigtet, og kvaliteten kan variere, hvilket påvirker beskyttelsesgraden.

Anvendes et visir, er det væsentligt at være opmærksom på, at beskyttelsesgraden er reduceret, da det ikke slutter tæt om ansigtet, og at et visir ligesom stofmundbind ikke produceres efter fælles industrielle standarder, hvilket gør, at kvaliteten kan variere.

Et visir kan modsat engangsmundbind generelt anvendes en hel dag, og nogle typer kan endvidere vaskes og genbruges.

Visiret skal håndteres korrekt ligesom mundbind, dvs. det bør ikke berøres under brug. Det skal af- og påtages samtidig med vask eller afspritning af hænder for ikke at være en potentiel kilde til kontaktsmitte.

Hvornår anbefales det at bruge visir frem for mundbind?

Et visir anbefales som alternativ til mundbind i særlige situationer, hvor mundbind ikke er egnet, dvs. for personer, der ikke kan anvende et mundbind, eller hvor det er vigtigt at vise ansigtet i situationen.

Genanvendelse og bortskaffelse

Industrielt fremstillede mundbind er et engangsprodukt, der i udgangspunktet skal bortskaffes, når det har været anvendt. Mundbind skal udskiftes, når de bliver våde, snavsede eller berøres, da de kan miste deres beskyttende effekt.

Det anbefales ikke at vaske et engangsmundbind med henblik på at kunne genbruge det. Vask af engangsmundbind påvirker filtreringsgraden og åndbarheden, så mundbindet ikke vil have sin beskyttende effekt.

Mundbind brugt i det offentlige rum bortskaffes som almindeligt affald.

Efter bortskaffelse af mundbindet, skal hænderne rengøres ved håndvask eller håndsprit.

Hvad kan du gøre, hvis dine briller dugger?

Hvis du bruger briller, kan du opleve, at brillerne dugger, når du bruger mundbind.

Det kan være genererende for synet og kan øge risikoen for kontaktsmitte, hvis du gentagne gange rører ved dine briller.

Vi har derfor samlet et par gode råd til, hvordan du kan undgå, at dine briller dugger:

  • Sørg for at vælge et mundbind, der kan sættes helt tæt om din næse, f.eks. et mundbind med en metalstrip, som kan klemmes sammen rundt om næsen.
  • Rengør dine brilleglas med lidt lunkent vand og et par dråber opvaskemiddel hver morgen og aften.
  • Tør dem derefter af med en mikrofiberklud. Sæbe reducerer risikoen for dug på brilleglassene.
  • Placer mundbindet så tæt på øjnene som muligt, og bær dine briller lidt længere nede på næsen.

Skal børn bruge mundbind?

For anvendelse af mundbind for børn, er det en forudsætning at barnet forstår at anvende mundbindet korrekt. Det er vigtigt, at mundbindet ikke sidder for løst på barnets ansigt, og at barnet kan tage det af og på. Det vil typisk være fra børnene er kommet et par år op i skolealderen.

Småbørn og spædbørn bør ikke bruge mundbind.

Du kan hjælpe småbørn – som ikke kan bruge mundbind – med at have rene hænder og holde øje med om de har symptomer på COVID-19.

Opdateret: 16. marts 2021