Brug af mundbind og visir

Mundbind kan være et supplement til forebyggelse af smitte i de situationer, hvor det er svært at holde afstand. Det er vigtigt, at du fortsat overholder rådene om afstand og god hygiejne, selv om du bærer mundbind.

I Grønland er der krav om, at du bærer mundbind i følgende situationer:

  • Ved udenrigs- og indenrigsflyvninger (mundbind bæres frem til karantænestedet/slutdestinationen) for alle på 12 år og ældre.
  • Hvis du er smittet eller i risiko for at være smittet med COVID-19 og undtagelsesvist er nødt til at bevæge dig ud, f.eks. fordi du skal testes.

Ved mundbind forstås engangsmundbind eller stofmundbind, der dækker næse og mund, og som er fæstnet med snor, elastik eller lignende bag ørerne eller bag hovedet og er tætsluttende omkring ansigtet.

CE-mærkede mundbind
Ved behov for brug af mundbind i det offentlige rum anbefales brug af CE-mærkede mundbind. Der anbefales også CE-mærkede mundbind til personer i øget risiko for alvorlig sygdom, eller hvis du er smittet med COVID-19. CE-mærkningen betyder, at fabrikanten kan dokumentere kvaliteten. Det er tilstrækkeligt at bruge et CE-mærket type 1-mundbind. Det beskytter dig mod smitte fra andre, og andre mod at blive smittet af dig.

Stofmundbind
Uanset om du køber færdiglavede stofmundbind eller selv laver dem, så er de ikke underlagt de samme kvalitetsstandarder, som de CE-mærkede mundbind. Hvis du vælger stofmundbind, er der nogle ting, du skal vide for at sikre dig, at mundbindet virker bedst muligt. Der skal for eksempel være tre lag stof. Det skal være forsynet med elastikker og sidde tæt til ansigtet, så det dækker både næse og mund. Stoffet skal være tætvævet nok til at kunne filtrere, men du skal også kunne ånde i det. Det skal kunne vaskes ved 60 grader.

Ansigtsdækkende visir
Et visir anbefales som alternativ til mundbind i situationer, hvor mundbind ikke er egnet. Det kan f.eks. være for personer, der ikke kan anvende et mundbind, eller i situationer hvor det er nødvendigt at kunne se ansigtet på personen.

Et visir er en plastikskærm, der dækker øje, næse og mund eller næse og mund, og på denne måde kan virke som en barriere mod viruspartikler. Et visir slutter ikke tæt om ansigtet, og kvaliteten kan variere, hvilket påvirker beskyttelsesgraden. Anvendes et visir, er det væsentligt at være opmærksom på, at beskyttelsesgraden er reduceret, da det ikke slutter tæt om ansigtet. Visir er ligesom stofmundbind ikke produceret efter fælles industrielle standarder, hvilket gør, at kvaliteten kan variere. Et visir kan modsat engangsmundbind generelt anvendes en hel dag, og nogle typer kan endvidere vaskes og genbruges. Visiret skal håndteres korrekt ligesom mundbind, dvs. det bør ikke berøres under brug. Det skal tages af og på samtidig med vask eller afspritning af hænder for ikke at være en potentiel kilde til kontaktsmitte.

Industrielt fremstillede mundbind er et engangsprodukt, der i udgangspunktet skal bortskaffes, når det har været anvendt. Mundbind skal udskiftes, når de bliver våde, snavsede eller berøres, da de kan miste deres beskyttende effekt. Det anbefales ikke at vaske et engangsmundbind med henblik på at kunne genbruge det. Vask af engangsmundbind påvirker filtreringsgraden og åndbarheden, så mundbindet ikke vil have sin beskyttende effekt.

Mundbind brugt i det offentlige rum bortskaffes som almindeligt affald. Efter bortskaffelse af mundbindet, skal hænderne rengøres ved håndvask eller håndsprit.

Hvis du bruger briller, kan du opleve, at brillerne dugger, når du bruger mundbind. Det kan være genererende for synet og kan øge risikoen for kontaktsmitte, hvis du gentagne gange rører ved dine briller. Vi har derfor samlet et par gode råd til, hvordan du kan undgå, at dine briller dugger:

• Sørg for at vælge et mundbind, der sidder helt tæt om din næse, f.eks. et mundbind med en metalstrip, som kan klemmes sammen rundt om næsen.

• Placer mundbindet så tæt på øjnene som muligt og bær dine briller lidt længere nede på næsen.

• Rengør dine brilleglas med lunkent vand og et par dråber opvaskemiddel hver morgen og aften. Sæbe reducerer risikoen for dug på brilleglassene.

• Tør brilleglassene af med en mikrofiberklud.

Det er en forudsætning for at børn kan anvende mundbind, at barnet forstår at anvende mundbindet korrekt. Det er vigtigt, at mundbindet ikke sidder for løst på barnets ansigt, og at barnet kan tage det af og på. Det kan børn typisk, når de er i skolealderen.

Børn under 12 år generelt fritaget for brug af mundbind.

Du kan hjælpe småbørn, som ikke kan bruge mundbind, med at have rene hænder og holde øje med om de har symptomer på COVID-19.